base domain not properly blocked?

Ask for help about NoScript, no registration needed to post
guest

base domain not properly blocked?

Post by guest » Fri Jun 19, 2020 6:50 pm

Not sure if this is intended behavior, or if I'm doing something wrong. I'm using FF in private mode with NoScript and uBlock Origin (also Privacy Badger, Https Everywhere, and Decentraleyes).

But I'm seeing uBlock Origin block dramatically MORE elements when the base domain is BLOCKED by NoScript, than when it is allowed. Surely something is wrong here? Shouldn't there be less stuff loaded when the base domain is blocked? Happens on a lot of sites, I'm using Reuters as an example in the attached screenshots. Would greatly appreciate your assistance in narrowing down the relevant settings impacting this.

Image

Image

Above all, thank you so much for NoScript!
Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; rv:68.0) Gecko/20100101 Firefox/68.0

User avatar
Giorgio Maone
Site Admin
Posts: 8830
Joined: Wed Mar 18, 2009 11:22 pm
Location: Palermo - Italy
Contact:

Re: base domain not properly blocked?

Post by Giorgio Maone » Fri Jun 19, 2020 7:39 pm

What *type* of resources are blocked by uBlock in eccess when the base domain is blocked?
If they're static content (esp. images) it's entirely possible that they're <noscript> replacements for ads/trackers which wouldn't be loaded if scripts are enabled, but wouldn't not be compensated by the corresponding external <script> tag because it's still blocked by NoScript if you only allowed the top document.
Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux x86_64; rv:78.0) Gecko/20100101 Firefox/78.0

guest

Re: base domain not properly blocked?

Post by guest » Fri Jun 19, 2020 8:17 pm

There are some images, but there's a whole lot of these:
csp_report​ https://noscript-csp.invalid/__NoScript_Probe__/

So, it's just NoScript doing its thing, then?
Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; rv:68.0) Gecko/20100101 Firefox/68.0

guest

Re: base domain not properly blocked?

Post by guest » Fri Jun 19, 2020 8:18 pm

I have uBlock Origin set to block those csp reports.
Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; rv:68.0) Gecko/20100101 Firefox/68.0

User avatar
Giorgio Maone
Site Admin
Posts: 8830
Joined: Wed Mar 18, 2009 11:22 pm
Location: Palermo - Italy
Contact:

Re: base domain not properly blocked?

Post by Giorgio Maone » Fri Jun 19, 2020 8:20 pm

guest wrote:
Fri Jun 19, 2020 8:17 pm
There are some images, but there's a whole lot of these:
csp_report​ https://noscript-csp.invalid/__NoScript_Probe__/

So, it's just NoScript doing its thing, then?
Yes it is, good catch. You may want to put a whitelisting filter on that URL to have "clean" results from uBlock.
Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux x86_64; rv:78.0) Gecko/20100101 Firefox/78.0

guest

Re: base domain not properly blocked?

Post by guest » Fri Jun 19, 2020 8:40 pm

Ok, good to hear. Thanks for the swift response!
Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; rv:68.0) Gecko/20100101 Firefox/68.0

Post Reply