version 10.1.5.1 erratic toolbar Icon behaviour

Ask for help about NoScript, no registration needed to post
User avatar
Just_Golem
Junior Member
Posts: 25
Joined: Tue Nov 28, 2017 11:04 am

version 10.1.5.1 erratic toolbar Icon behaviour

Post by Just_Golem » Sat Dec 02, 2017 4:25 am

Latest version, just noticed this little quirk

Tested on Linux KUbuntu 14.04 64 bit in a VmWare
Did not test in Windows yet

Go to a site, lets say Google
Everything is set to Trusted in NoScript
I see Single Blue S on white background, normal
Leave tab open and do other stuff in other tabs
Come back to Google and Icon has changed to version indication Everything is Blocked though all is fine
Refreshing the page brings back Blue S and sometimes 2 or 3 refreshes are needed
Does not seem to break page, just Icon is wrong

Screenshot posted on Twitter https://twitter.com/Just_Golem/status/9 ... 3912144898

On some sites with partial Trusted/Untrusted content
Icon will switch rapidly between showing: Nothing is Blocked, All is Blocked, Some stuff blocked with number randomly changing until it stabilizes to final state: some stuff blocked with a Number
Harder to show as I would need a Video of the screen
Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:57.0) Gecko/20100101 Firefox/57.0

User avatar
Just_Golem
Junior Member
Posts: 25
Joined: Tue Nov 28, 2017 11:04 am

Re: version 10.1.5.1 erratic toolbar Icon behaviour

Post by Just_Golem » Sun Dec 03, 2017 12:16 am

just updated to 10.1.5.2 and erratic icon behaviour is still a Thing

When page displays Wrong Icon, refreshing does not change it to appropriate one, BUT, switching Tabs to another and back does.

Version 10.1.5.2 fixes XXS boxes, Works in Private mode. Only the little Icon thing is still a thing ;-)
Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:57.0) Gecko/20100101 Firefox/57.0

Pansa
Senior Member
Posts: 318
Joined: Fri Nov 24, 2017 10:30 pm

Re: version 10.1.5.1 erratic toolbar Icon behaviour

Post by Pansa » Sun Dec 03, 2017 12:35 am

I found that the erratic behaviour seems to stem from how the website runs scripts and consequently how NS checks scripts.

You probably have noticed that some script sources pop up once you allow the "first run" of scripts and reload.
The erratic behaviour follows that same logic.
It loads, allows and blocks, connects to the dependants, loads JS from them, runs them if it can. loads more dependants... aso.
And each time it has finished a script it changes the icons depending on it thinking it has run all of all available or has blocked some.

It's not until the page and all scripts have fully loaded or been blocked (which is way later than the page already "works" for you and FF has said it has finished loading) that the NS icon comes to a rest reflecting the final state (for me).
Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:57.0) Gecko/20100101 Firefox/57.0

User avatar
Just_Golem
Junior Member
Posts: 25
Joined: Tue Nov 28, 2017 11:04 am

Re: version 10.1.5.1 erratic toolbar Icon behaviour

Post by Just_Golem » Sun Dec 03, 2017 1:03 am

Pansa wrote:I found that the erratic behaviour seems to stem from how the website runs scripts and consequently how NS checks scripts.

You probably have noticed that some script sources pop up once you allow the "first run" of scripts and reload.
The erratic behaviour follows that same logic.
It loads, allows and blocks, connects to the dependants, loads JS from them, runs them if it can. loads more dependants... aso.
And each time it has finished a script it changes the icons depending on it thinking it has run all of all available or has blocked some.

It's not until the page and all scripts have fully loaded or been blocked (which is way later than the page already "works" for you and FF has said it has finished loading) that the NS icon comes to a rest reflecting the final state (for me).
Yes, your description does explain the Fast Switching Icon during page loads, especially on pages where I only give partial Trust. Icon changes during reload while new scripts are being loaded/applied, then it settles after last script and state.

But as I write this, Google and Twitter are open in other tabs, Google in trusted mode, and Twitter partial. When I switch back to "those" tabs, randomly NoScript icon will display the "All is blocked" icon instead of "All is trusted or Partial trust with number". Then I have to play with my tabs, switching from one to the other. I would say it is more of a Cosmetic issue, not a functionality issue.

My problem with that, is I am the Tech support for 3 of my NOOB friends, and I have to calm them down when they call in Panic saying NoScript keeps blocking them, when in fact it's not. Trying to make my life as simple and calm as possible ;-) ;-)
Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:57.0) Gecko/20100101 Firefox/57.0

Post Reply