[BUG] Menu delayed/slow when settings are open

Bug reports and enhancement requests
Post Reply
Sirus
Posts: 4
Joined: Thu Dec 10, 2020 4:08 am

[BUG] Menu delayed/slow when settings are open

Post by Sirus » Thu Dec 10, 2020 4:36 am

NoScript v11.1.5

Hi! Today I updated my trusty NoScript to the latest version (11.1.5) and started having weird performance issue when opening its menu...

After some troubleshooting, turns out it happens only when NoScript Settings are opened in a tab and loaded (issue won't occur if the NoScript settings are present in a tab but not loaded). Whenever opened & loaded, NoScript menu takes a few seconds to load instead of being instant as usual. Once closed (or not loaded), things return to normal. Here's a screenshot:
Image

I found out about this bug while troubleshooting another bug: settings import not working (to confirm).

Thank you!
Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:83.0) Gecko/20100101 Firefox/83.0

User avatar
Giorgio Maone
Site Admin
Posts: 9000
Joined: Wed Mar 18, 2009 11:22 pm
Location: Palermo - Italy
Contact:

Re: [BUG] Menu delayed/slow when settings are open

Post by Giorgio Maone » Thu Dec 10, 2020 11:34 am

  1. What do you mean by "loaded"?
  2. Could you please share with me your NoScript Options>Export file, in order to help me reproduce this issue?
  3. Does it happen also on a clean profile with just NoScript installed?
Thanks.
Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux x86_64; rv:84.0) Gecko/20100101 Firefox/84.0

barbaz
Senior Member
Posts: 9788
Joined: Sat Aug 03, 2013 5:45 pm

Re: [BUG] Menu delayed/slow when settings are open

Post by barbaz » Thu Dec 10, 2020 12:35 pm

I think I can confirm this in my main profile, with NoScript 11.1.6rc6? But for me it's more like a half or third of a second delay.

I'm not seeing this in a clean profile.

EDIT Importing my NoScript settings in the clean profile, then I get same result as my main profile.
*Always* check the changelogs BEFORE updating that important software!
-

Sirus
Posts: 4
Joined: Thu Dec 10, 2020 4:08 am

Re: [BUG] Menu delayed/slow when settings are open

Post by Sirus » Thu Dec 10, 2020 4:31 pm

Giorgio Maone wrote:
Thu Dec 10, 2020 11:34 am
  1. What do you mean by "loaded"?
  2. Could you please share with me your NoScript Options>Export file, in order to help me reproduce this issue?
  3. Does it happen also on a clean profile with just NoScript installed?
1. If you keep tabs opened in Firefox and close/re-open, tabs are not all loaded until visited. Once visited, it "loads".
2. I can DM you for this.
3. I was indeed unable to reproduce with my a less frequently used FF profile. Note its config file is only 1720 lines while my main one has 3516 lines.
Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:83.0) Gecko/20100101 Firefox/83.0

User avatar
Giorgio Maone
Site Admin
Posts: 9000
Joined: Wed Mar 18, 2009 11:22 pm
Location: Palermo - Italy
Contact:

Re: [BUG] Menu delayed/slow when settings are open

Post by Giorgio Maone » Thu Dec 10, 2020 9:40 pm

Please check latest development build:
v 11.1.7rc2
============================================================
x Fixed popup opening being slowed down if options UI is
opened (thanks Sirus for report)
Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux x86_64; rv:84.0) Gecko/20100101 Firefox/84.0

barbaz
Senior Member
Posts: 9788
Joined: Sat Aug 03, 2013 5:45 pm

Re: [BUG] Menu delayed/slow when settings are open

Post by barbaz » Thu Dec 10, 2020 10:18 pm

barbaz wrote:
Thu Dec 10, 2020 12:35 pm
I think I can confirm this in my main profile, with NoScript 11.1.6rc6? But for me it's more like a half or third of a second delay.
11.1.7rc2 looks to have eliminated this delay here.
*Always* check the changelogs BEFORE updating that important software!
-

Post Reply