[RESOLVED] Certain links won't open in new tabs

Ask for help about NoScript, no registration needed to post

[RESOLVED] Certain links won't open in new tabs

Postby Fufu » Fri Mar 30, 2012 10:47 pm

This seems to be specific to forums using IP.Board. If I click on a link in a post it should open in a new tab. This is how it has always worked in the past, but with the latest NoScript (even tried to dev version) links are opening in the same tab. If I disable NoScript and restart Firefox, links open in new tabs again. Enable NoScript and they open in the same tab again. Even though I've permanently whitelisted the site, they still open in the same tab. I've also tried disabling scripts globally but that didn't do anything either.
Last edited by Fufu on Sat Apr 28, 2012 5:30 am, edited 2 times in total.
Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux x86_64; rv:11.0) Gecko/20100101 Firefox/11.0
Fufu
 
Posts: 5
Joined: Fri Mar 30, 2012 10:37 pm

Re: Certain links won't open in new tabs

Postby therube » Fri Mar 30, 2012 11:04 pm

Such as, what board?

Here, http://community.invisionpower.com/topic/358006-three-important-things-for-your-website/?
Or here, http://community.invisionpower.com/topic/358007-teaser-forums-a-carrot-on-a-stick-to-get-members-to-join/?
Or ... ?

And what links should open in new tabs?
Everything I see there should open in current?

What domains do you have allowed on this IP.Board?

What are your Link Behavior settings set to?
Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.9.1.19) Gecko/20110420 SeaMonkey/2.0.14 Pinball NoScript FlashGot AdblockPlus
Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:13.0) Gecko/20120328 Firefox/13.0a2 SeaMonkey/2.10a2
User avatar
therube
Ambassador
 
Posts: 4904
Joined: Thu Mar 19, 2009 4:17 pm
Location: Maryland USA

Re: Certain links won't open in new tabs

Postby Tom T. » Sat Mar 31, 2012 5:43 am

Fufu wrote:This seems to be specific to forums using IP.Board.

As therube said, please provide specific URLs where this happens.
The first link that he posted, r-clicking a link and "open in new tab" worked fine for me.
Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.9.2.28) Gecko/20120306 Firefox/3.6.28
Tom T.
Field Marshal
 
Posts: 3620
Joined: Fri Mar 20, 2009 6:58 am

Re: Certain links won't open in new tabs

Postby Fufu » Mon Apr 02, 2012 1:16 am

Tom T. wrote:
Fufu wrote:This seems to be specific to forums using IP.Board.

As therube said, please provide specific URLs where this happens.
The first link that he posted, r-clicking a link and "open in new tab" worked fine for me.


I'm not talking about right clicking. For example, the link in this post http://community.invisionpower.com/topic/358007-teaser-forums-a-carrot-on-a-stick-to-get-members-to-join/#entry2237077 opens in the same tab with NoScript enabled, but opens in a new tab (left click) with NoScript disabled. (Add-ons > NoScript > Disable. Restart Firefox)

Another example (Link in first post) http://www.ipbforumskins.com/forums/index.php?/topic/4573-registration-page-not-showing-up/page__view__findpost__p__21094
Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux x86_64; rv:11.0) Gecko/20100101 Firefox/11.0
Fufu
 
Posts: 5
Joined: Fri Mar 30, 2012 10:37 pm

Re: Certain links won't open in new tabs

Postby Tom T. » Mon Apr 02, 2012 7:37 am

Fufu wrote:
Tom T. wrote:
Fufu wrote:This seems to be specific to forums using IP.Board.

As therube said, please provide specific URLs where this happens.
The first link that he posted, r-clicking a link and "open in new tab" worked fine for me.


I'm not talking about right clicking. For example, the link in this post http://community.invisionpower.com/topic/358007-teaser-forums-a-carrot-on-a-stick-to-get-members-to-join/#entry2237077 opens in the same tab with NoScript enabled, but opens in a new tab (left click) with NoScript disabled. (Add-ons > NoScript > Disable. Restart Firefox)

Another example (Link in first post) http://www.ipbforumskins.com/forums/index.php?/topic/4573-registration-page-not-showing-up/page__view__findpost__p__21094

Sorry, cannot reproduce on either Fx 11 or Fx 3.6.28. I just left-clicked both of your test cases, and both opened in new tabs.

There's probably an about:config setting that somehow got changed. I'm not aware of any setting in NoScript that would affect the kind of behavior you describe, only whether all tabs should be reloaded on permission change, and similar. http://noscript.net/faq#qa5_2

You can open about:config and type tabs in the Filter Bar, or look in Firefox Help > Troubleshooting Information for a list of *most* of the preferences that you've changed from the default.

Otherwise, create a clean profile from scratch, install only NoScript, and try to reproduce. If the issue disappears, then you likely have an extension conflict or a corrupt current profile. Use the clean one, testing one additional extension at a time, until you find the culprit. If it works OK with all of your extensions added, then the original profile was corrupt. See General Troubleshooting Instructions for some more info on profile or add-on corruption, and possible other ways, perhaps faster, to fix it.
Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.9.2.28) Gecko/20120306 Firefox/3.6.28
Tom T.
Field Marshal
 
Posts: 3620
Joined: Fri Mar 20, 2009 6:58 am

Re: Certain links won't open in new tabs

Postby therube » Tue Apr 03, 2012 6:15 pm

You start here

http://www.ipbforumskins.com/forums/index.php?/forum/53-support-for-ipboard-32x/

On that page is the link for the thread, "Registration Page Not Showing Up".

You left-click that link & you're saying it opens in a new tab?

AFAICT, the only thing that should happen is that the link should open in in the current tab.

Do you have an extension that might be causing that link to open in a tab?
And then might there be interference between that extension & NoScript?

(Clicking the links, as posted above do cause the links to open in a new tab, but that is because the way the links are written, different from on the ipbforum itself.)


My link from the second post above:
Code: Select all
<a target="_blank" rel="nofollow" href="http://community...

Similar link without target="_blank":
Code: Select all
<a class="postlink" rel="nofollow external" href="http://www.ipbforumskins...

The link from the ipbforumskins support forum:
Code: Select all
<a id="tid-link-4573" href="http://www.ipbforumskins.


It is the target="_blank" which causes the link to open other then in the current tab. And then that is further modified based on your browsers Link Behavior settings.
Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.9.1.19) Gecko/20110420 SeaMonkey/2.0.14 Pinball NoScript FlashGot AdblockPlus
Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:13.0) Gecko/20120402 Firefox/13.0a2 SeaMonkey/2.10a2
User avatar
therube
Ambassador
 
Posts: 4904
Joined: Thu Mar 19, 2009 4:17 pm
Location: Maryland USA

Re: Certain links won't open in new tabs

Postby Fufu » Fri Apr 27, 2012 6:09 am

therube wrote:You start here

http://www.ipbforumskins.com/forums/index.php?/forum/53-support-for-ipboard-32x/

On that page is the link for the thread, "Registration Page Not Showing Up".

You left-click that link & you're saying it opens in a new tab?


No, it opens in the same tab. It's the links in posts that are opening in the same tab. The link in post #1 opens in the same tab with NoScript, but opens in a new tab without NoScript.

Edit: Well it must have been something in my NoScript settings. I reset everything to default and only imported my whitelist. I can't reproduce the problem anymore. :?
Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux x86_64; rv:11.0) Gecko/20100101 Firefox/11.0
Fufu
 
Posts: 5
Joined: Fri Mar 30, 2012 10:37 pm

Re: Certain links won't open in new tabs

Postby Tom T. » Fri Apr 27, 2012 7:05 am

Fufu wrote:Edit: Well it must have been something in my NoScript settings. I reset everything to default and only imported my whitelist. I can't reproduce the problem anymore. :?

You beat me to the punch, while I was testing and composing, so I might as well post. It may reveal the erroneous setting:
**********************************************************************************
Fufu wrote:This seems to be specific to forums using IP.Board. If I click on a link in a post it should open in a new tab. This is how it has always worked in the past, but with the latest NoScript (even tried to dev version) links are opening in the same tab. If I disable NoScript and restart Firefox, links open in new tabs again. Enable NoScript and they open in the same tab again. Even though I've permanently whitelisted the site, they still open in the same tab. I've also tried disabling scripts globally but that didn't do anything either.

Did you mean, allowing scripts globally? NoScript's default is to disable scripts globally, except for those in the Default Whitelist and any added or temporarily allowed by the user.
Code: Select all
http://www.ipbforumskins.com/forums/index.php?/forum/53-support-for-ipboard-32x/
http://healthtipsforum.net/

With ipbforums script NOT allowed, I reproduced your results: left-click on healthforums link opens in same tab.
With ipbforums script allowed or temp-allowed, left-click on healthforums link opens in a new tab.

The reason that disabling NoScript changes the behavior is that disabling NS is the same as allowing all scripting on the planet, including your site.

What exactly did you whitelist? The most foolproof method is to visit the site, open the NS menu, and click "Allow" (or temp-allow) the site.
Manual entries in the whitelist may contain typos.

Also, comparing settings in about:config:
browser.link.open_newwindow;3
browser.link.open_newwindow.override.external;-1
browser.link.open_newwindow.restriction;2

In Firefox Tools > Options > Tabs, I have checked Open new windows in a new tab instead.

p. s.: Fx 12.0 is now the latest stable release.
Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.9.2.28) Gecko/20120306 Firefox/12.0
Tom T.
Field Marshal
 
Posts: 3620
Joined: Fri Mar 20, 2009 6:58 am

Re: Certain links won't open in new tabs

Postby Fufu » Fri Apr 27, 2012 11:58 pm

Tom T. wrote:
Fufu wrote:Edit: Well it must have been something in my NoScript settings. I reset everything to default and only imported my whitelist. I can't reproduce the problem anymore. :?

You beat me to the punch, while I was testing and composing, so I might as well post. It may reveal the erroneous setting:
**********************************************************************************
Fufu wrote:This seems to be specific to forums using IP.Board. If I click on a link in a post it should open in a new tab. This is how it has always worked in the past, but with the latest NoScript (even tried to dev version) links are opening in the same tab. If I disable NoScript and restart Firefox, links open in new tabs again. Enable NoScript and they open in the same tab again. Even though I've permanently whitelisted the site, they still open in the same tab. I've also tried disabling scripts globally but that didn't do anything either.

Did you mean, allowing scripts globally? NoScript's default is to disable scripts globally, except for those in the Default Whitelist and any added or temporarily allowed by the user.
Code: Select all
http://www.ipbforumskins.com/forums/index.php?/forum/53-support-for-ipboard-32x/
http://healthtipsforum.net/

With ipbforums script NOT allowed, I reproduced your results: left-click on healthforums link opens in same tab.
With ipbforums script allowed or temp-allowed, left-click on healthforums link opens in a new tab.

The reason that disabling NoScript changes the behavior is that disabling NS is the same as allowing all scripting on the planet, including your site.

What exactly did you whitelist? The most foolproof method is to visit the site, open the NS menu, and click "Allow" (or temp-allow) the site.
Manual entries in the whitelist may contain typos.

Also, comparing settings in about:config:
browser.link.open_newwindow;3
browser.link.open_newwindow.override.external;-1
browser.link.open_newwindow.restriction;2

In Firefox Tools > Options > Tabs, I have checked Open new windows in a new tab instead.

p. s.: Fx 12.0 is now the latest stable release.


I had the site whitelisted but it was still opening in the same tab. Even globally allowing scripts didn't change anything. I had to completely disable NoScript in Firefox. Oh well, works now. :)
Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux x86_64; rv:12.0) Gecko/20100101 Firefox/12.0
Fufu
 
Posts: 5
Joined: Fri Mar 30, 2012 10:37 pm

Re: Certain links won't open in new tabs

Postby Tom T. » Sat Apr 28, 2012 1:20 am

Fufu wrote:I had the site whitelisted but it was still opening in the same tab. Even globally allowing scripts didn't change anything. I had to completely disable NoScript in Firefox. Oh well, works now. :)

What happened to:
Fufu wrote:
Edit: Well it must have been something in my NoScript settings. I reset everything to default and only imported my whitelist. I can't reproduce the problem anymore.

When did it regress? When you updated to F12, or before?

What if you do the same thing? -- reset to default and import whitelist? It worked on F11 ...

Do the settings in about:config and Firefox GUI match what I had posted? The about:configs were all default settings. Have you changed any?

Screenshots? Don't give up; we'll get it fixed.
- Tom
Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:12.0) Gecko/20100101 Firefox/12.0
Tom T.
Field Marshal
 
Posts: 3620
Joined: Fri Mar 20, 2009 6:58 am

Re: Certain links won't open in new tabs

Postby Fufu » Sat Apr 28, 2012 5:28 am

Tom T. wrote:
Fufu wrote:I had the site whitelisted but it was still opening in the same tab. Even globally allowing scripts didn't change anything. I had to completely disable NoScript in Firefox. Oh well, works now. :)

What happened to:
Fufu wrote:
Edit: Well it must have been something in my NoScript settings. I reset everything to default and only imported my whitelist. I can't reproduce the problem anymore.

When did it regress? When you updated to F12, or before?

What if you do the same thing? -- reset to default and import whitelist? It worked on F11 ...

Do the settings in about:config and Firefox GUI match what I had posted? The about:configs were all default settings. Have you changed any?

Screenshots? Don't give up; we'll get it fixed.
- Tom


No no. Sorry for the confusion. It didn't regress. It's been working fine since I reset the settings. I was just clarifying that I had the problem even if I had the site whitelisted.
Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux i686; rv:12.0) Gecko/20100101 Firefox/12.0
Fufu
 
Posts: 5
Joined: Fri Mar 30, 2012 10:37 pm

Re: Certain links won't open in new tabs

Postby Tom T. » Sat Apr 28, 2012 5:33 am

Fufu wrote:No no. Sorry for the confusion. It didn't regress. It's been working fine since I reset the settings. I was just clarifying that I had the problem even if I had the site whitelisted.

Oh, OK. So, the issue is fixed. (I see someone already marked as Resolved.)

Sorry I misunderstood you. Thanks for clarifying.
Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:12.0) Gecko/20100101 Firefox/12.0
Tom T.
Field Marshal
 
Posts: 3620
Joined: Fri Mar 20, 2009 6:58 am

Re: [RESOLVED] Certain links won't open in new tabs

Postby Thrawn » Wed May 02, 2012 3:59 am

Would this be related to the 'Attempt to fix JavaScript links' setting for untrusted sites? Ie the link opens in the same tab because, when the site is untrusted, NoScript is turning the 'new tab' link into a normal one?
======
Thrawn
------------
Religion is not the opium of the masses. Daily life is the opium of the masses.

True religion, which dares to acknowledge death and challenge the way we live, is an attempt to wake up.
Mozilla/5.0 (X11; Linux i686 on x86_64; rv:12.0) Gecko/20100101 Firefox/12.0
User avatar
Thrawn
Senior Member
 
Posts: 1718
Joined: Mon Jan 16, 2012 3:46 am
Location: Australia

Re: [RESOLVED] Certain links won't open in new tabs

Postby Tom T. » Wed May 02, 2012 9:08 am

Thrawn wrote:Would this be related to the 'Attempt to fix JavaScript links' setting for untrusted sites? Ie the link opens in the same tab because, when the site is untrusted, NoScript is turning the 'new tab' link into a normal one?

I got the same results as I posted, for OP's second link (ipbforumskins.com), with or without "Attempt to fix JavaScript links'" checked...
Did you test this?

I usually right-click links and choose "new tab' or "new window", because as therube pointed out, sites may set links differently,
thrube wrote:It is the target="_blank" which causes the link to open other then in the current tab.

and I'd rather ensure the desired result than to roll the dice each time. IMHO. YMMV.
Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:12.0) Gecko/20100101 Firefox/12.0
Tom T.
Field Marshal
 
Posts: 3620
Joined: Fri Mar 20, 2009 6:58 am


Return to NoScript Support

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 4 guests